Vi vil dere skal forstå - 142 barn og unge om selvskading

20.01.2021 | Forandringsfabrikken

Undersøkelsen «Vi vil dere skal forstå» har hentet inn kunnskap direkte fra 142 barn og ungdommer mellom 15-20 år. Deltakerne har bidratt med erfaringer fra og gitt råd til de tjenestene de selv har erfaring med. Undersøkelsen ble gjennomført i to runder. Halvparten av deltakerne bidro med svar i perioden 2015-2016. Den andre halvparten bidro i 2020. Alle deltakerne har erfaringer fra å skade seg selv, og kommer fra 11 ulike byer i Norge.

Spørsmålene de unge svarte på handlet blant annet om selve selvskadingen, deres erfaringer med hjelpetjenestene, råd til de som kan hjelpe, samt råd til barn og unge for at de ikke skal trenge å skade seg selv.

Tilbakemeldingene fra de unge er at å selvskade er å gjøre noe mot seg selv som gjør vondt, enten fysisk eller psykisk. Eksempler kan være å kutte seg, dusje i iskaldt vann, brenne seg selv, bite eller kutte seg.

De fleste av barna og ungdommene forklarte at det å skade seg selv, handlet om noe som er strevsomt, vanskelig eller vondt inni dem. For de fleste handlet det om uro, utrygghet, strev, ensomhet, eller sorg. For andre handlet det om vonde ting som har skjedd på skolen, med venner, eller i familien. Noen har opplevd mye vondt eller vanskelig i oppveksten som omsorgssvikt, rus, vold eller overgrep. Andre har skadet andre, når de har hatt det vondt.

I rapporten presenteres råd fra ungdommene til skolen, helsesykepleiere, BUP, legevakt og sengepost. Noen generelle sentrale råd handler om å vise at man bryr seg, være forståelsesfull, møte de unge med varme, still direkte spørsmål og fortell hva dere gjør med det de forteller.

Rapporten setter søkelyset på noen av dagens utfordringer:

-          barnerettigheter innfris ikke,

-          fokus på handling hindrer i å fortelle om det vonde,

-          symptombehandling og diagnosebaserte pakkeforløp,

-          for mye bruk av tvang på sengepost.

Til slutt deles noen råd om nasjonale endringer som må komme, med utgangspunkt i utfordringene som er nevnt ovenfor.

Last ned og les hele rapporten >> forandringsfabrikken.no