Tett på unge

18.08.2013 | NOVA og Røde Kors

NOVA-forskerne Ida Hydle og Marie Louise Seeberg har på oppdrag fra Røde Kors hatt en samtale med 8 ungdommer i alderen 16-21 år om deres erfaringer med de utfordringene ungdom står ovenfor i dag. Alle disse ungdommene har erfaring med «utenforskap» eller ensomhet. Rapporten berører blant annet tema som skolefrafall, å løse konflikter med vold, kroppsfiksering og anoreksi, ensomhet og det å bli holdt utenfor.

Denne rapporten er den tredje i serien «Tett på». I denne serien formidles synspunkter fra personer som berøres av politiske diskusjoner og beslutninger, men som i liten grad kommer til ordet selv. Tidligere har rapportene «Tett på innvandrerkvinner» og «Tett på eldre» kommet ut.

Hovedkonklusjonene i rapporten er at vi voksne bør ta med barn og unge på råd. De har mye å bidra med, men må gis anledning til medvirkning. Et godt og klart regelverk for de offentlige hjelperne må til for at man som ung kan få god hjelp i vanskelige livsfaser. Det kreves også et godt samarbeid og samhandling på tvers av fag- og etatsgrenser, og et tydelig og klart regelverk for samarbeid.

Noen ungdommer finner frem til ulike skolealternativer og fritidstilbud selv. Andre trenger å bli invitert «inn i varmen», oppmuntret eller overtalt. Ungdommene forteller om insisterende personer som ikke gir seg, og som har betydd mye for deres senere deltakelse. Personer som bryr seg er også svært viktig, som f.eks. foreldre, søsken, venner, lærere eller fritidsledere. Alle kan spille en avgjørende rolle for å unngå eller avbryte et «utenforskap».

Gå til rapporten >> Tett på unge