Hold Ctrl-tasten nede (Cmd på Mac).
Trykk på + for å forstørre eller - for å forminske.
Lytt til tekst
Skriv ut side
Facebook
Lukk

Tips en venn om nettstedet

Din venns e-postadresse
Ditt navn
Din beskjed
(URL til nettstedet blir automatisk lagt inn i e-post meldingen.)

Send tips

Skjenkekontrollen.no - Kontrollrapport 2018

20.12.2018 | Juvente

Rapporten er utgitt av Juventes`s politiske kampanje Skjenkekontrollen.

Alkohol er ingen ordinær vare, og det innebærer et stort ansvar å selge det. Lovverket er klart: Salg til mindreårige skal ikke forekomme. Likevel har Juvente i flere år avdekket hvor skremmende enkelt det er for ungdom ned i 13 årsalderen å få kjøpe alkohol -  uten å vise legitimasjon, lyve om alder eller bruke andre former for manipulasjon.

Kampanjen har blitt gjennomført årlig siden 2007. Formålet er å sette fokus på at mindreårige får kjøpe alkohol gjennom de ordinære salgskanalene. Juventes kontroller er ikke forskning, men en politisk kampanje. De jobber for å avdekke salg av alkohol til mindreårige i butikker og vinmonopol. Gjennom kampanjen avsløres dårlige rutiner og lovbrudd.

Kontrollene gjennomføres ved at en mindreårig ungdom oppsøker en butikk og forsøker å kjøpe alkohol og en annen ordinær dagligvare. Det gjøres ikke forsøk på å framstå eldre enn man er, og det brukes ingen former for falsk legitimasjon eller andre aldersmarkører. En kontrollansvarlig over 18 år er i nærheten og observerer, og skriver så en rapport på om forsøket resulterte i salg eller avvisning. Materialet samles opp og utgjør grunnlaget for denne rapporten.

I løpet av 2018 har mindreårige fra Juvente testet 1275 butikker i til sammen 1475 forsøk. 20 prosent av butikkene som ble testet, solgte alkohol til mindreårige ved ett eller flere forsøk. Av forsøkene, endte 20 prosent med gjennomført salg. 205 kommuner i alle fylker har blitt testet.

Konklusjonen er klar, det kreves mer for at dette ikke skal forekomme.

Les hele rapporten her: Skjenkekontrollen.no  - Kontrollrapport 2018