28.05.2014 | NIFU-rapport 9-2014

Nordisk institutt for studier av innovasjon, forskning og utdanning (NIFU) har en fireårig rammeavtale med Utdanningsdirektoratet om å gjennomføre halvårlige spørreundersøkelser rettet mot skoler og skoleeiere. Temaene for de enkelte undersøkelsene avtales fra gang til gang og skal dekke Utdanningsdirektoratets kunnskapsbehov til enhver tid. Resultatene fra denne undersøkelsen om psykisk helse baserer seg på svar fra 1989 lærere, 544 skoleledere, 16 fylkeskommuner og 90 kommuner.

Hensikten med undersøkelsen er å kartlegge læreres, skolelederes og skoleeieres holdninger og kunnskap, handlingskompetanse og støttesystemer når det gjelder elevenes psykiske helse.

Undersøkelsen viser blant annet at et stort flertall av lærerne ønsker at skolen skal jobbe systematisk, både for å forebygge psykiske vansker og for å fremme god psykisk helse hos elevene. Likevel er det bare et mindretall av lærerne som er helt enige i at skolen faktisk gjør dette.

Fire av fem lærere sier de har hatt elever de siste tre årene som har psykiske vansker som de mente trengte hjelp. En av fem lærere vet ikke at de gjennom de siste tre år har hatt elever som sliter med psykiske vansker.

Nesten halvparten av lærerne sier at de ikke har kompetanse til å utarbeide egne opplegg for elever som sliter psykisk. Nesten en av tre lærere oppgir at de ikke har tid eller ressurser til å tilrettelegge undervisningen spesielt for elever med psykiske vansker.

Les rapporten >> Psykisk helse i skolen: Utdanningsdirektoratets spørreundersøkelse blant lærere, skoleledere og skoleeiere