Rapporten er skrevet av Folkehelseinstituttet på oppdrag fra Helsedirektoratet.
Denne rapporten beskriver hva rusmiddelforebygging i et folkehelseperspektiv er, ulike risiko- og beskyttelsesfaktorer for rusmisbruk, samt eksempler på forebygging av rusmiddelbruk innenfor ulike samfunnsarenaer.
Program for folkehelsearbeid i kommunene har som mål å fremme befolkningens helse og livskvalitet ved å vektlegge god psykisk helse og godt rusmiddelforebyggende arbeid.
Rusmiddelforebygging i et folkehelseperspektiv sikter mot å gagne helse, trygghet og sosialt velvære i befolkningen, eller grupper av befolkningen, ved å forebygge rusmiddelbruk og rusmiddelrelaterte problemer. Alkohol er det rusmiddelet som bidrar mest til helsemessige og sosiale problemer. Tiltak som effektivt begrenser risikofylt alkoholbruk, er derfor særlig viktig i det rusmiddelforebyggende arbeidet.
Rapporten omhandler sosiale og psykososiale bakenforliggende faktorer som kan påvirke rusmiddelbruk, og har mindre fokus på det som omhandler regulatoriske og alkoholpolitiske virkemidler. Den består også av en teoretisk utlegging, med henvisning til relevant forskning nasjonalt og internasjonalt. Forskerne bak rapporten vektlegger derfor faglitteratur som på best måte gir en helhetlig og god beskrivelse av rusmiddelforebygging i et folkehelseperspektiv uten helt å ekskludere regulatoriske alkoholpolitiske virkemidler.
Les rapporten >> HER