Hold Ctrl-tasten nede (Cmd på Mac).
Trykk på + for å forstørre eller - for å forminske.
Lytt til tekst
Skriv ut side
Facebook
Lukk

Tips en venn om nettstedet

Din venns e-postadresse
Ditt navn
Din beskjed
(URL til nettstedet blir automatisk lagt inn i e-post meldingen.)

Send tips

Europeisk narkotikarapport 2019

19.06.2019 | EMCDDA

Årlig gir EMCDDA (European Monitoring Centre for Drugs and Drug Addiction) ut en rapport som gir oversikt over narkotikasituasjonen i Europa, inkludert Norge. Årets rapport viser blant annet at Cannabis fortsatt er det mest brukte illegale rusmiddelet, en økning i beslag og bruk av kokain og heroin, og at syntetiske stoffer i større grad produseres  i Europa.

Rapporten gir en analyse av de nyeste dataene om narkotikasituasjonen og tiltak for å møte den i EU, Norge og Tyrkia. Den baserer seg på statistikk fra 2017, og finnes som interaktive nettsider og som pdf-fil på flere språk, blant annet norsk. Folkehelseinstituttet bidrar med data og informasjon om narkotikasituasjonen i Norge.

Rapporten viser at det årlig registreres over én million beslag av illegale rusmidler i Europa (EU, Tyrkia og Norge). Omtrent 96 millioner voksne (15–64 år) har prøvd illegale rusmidler i løpet av livet, og anslagsvis 1,2 millioner mennesker mottar behandling for bruk av illegale rusmidler hvert år. I 2018 ble 55 nye psykoaktive stoffer (NPS) oppdaget i EU for første gang, noe som innebærer at det totale antallet som overvåkes av byrået nå er 730.

Et av hovedfunnene i rapporten er rekordhøye kokainbeslag i Europa. Beslagene er doblet fra 2016 til 2017. Prisen er relativt stabil, men stoffet har blitt renere. Til tross for økt bruk, er det fortsatt et lite mindretall av befolkningen (1,2 prosent) som har brukt stoffet det siste året. I Norge oppgir rundt to prosent av de voksne at de har brukt kokain det siste året. Dette tallet har vært relativt stabilt de siste årene. 

Cannabis er fortsatt det mest brukte illegale rusmiddelet i Europa, noe som også gjelder Norge.

EMCDDA finner en rekke indikasjoner på økende narkotikaproduksjon i Europa, da særlig syntetiske stoffer som MDMA og metamfetamin. Nederland, Belgia og Tsjekkia er viktige produsentland. Det gjøres for tiden store beslag av syntetiske stoffer i Tyrkia. 

For mer detaljer om narkotikasituasjon i Europa >> emcdda.europa.eu 

Les den norske rapporten >> Europeisk narkotikarapport – trender og utvikling 2019