Hold Ctrl-tasten nede (Cmd på Mac).
Trykk på + for å forstørre eller - for å forminske.
Lytt til tekst
Skriv ut side
Facebook
Lukk

Tips en venn om nettstedet

Din venns e-postadresse
Ditt navn
Din beskjed
(URL til nettstedet blir automatisk lagt inn i e-post meldingen.)

Send tips

Beefring, voldsbruk og avtalte slosskamper blant ungdom i Færder

21.10.2019 | HKH-rapport 1/2019 fra Færder kommune.

En HKH-kartlegging (Hurtig Kartlegging og Handling) er en metode for hurtig å kartlegge det vi trenger å vite noe om slik at vi kan handle. Kartleggingen ble igangsatt fordi det ble rapportert om en økning av beefing, voldsbruk og avtalte slåsskamper blant ungdom i Færder.

Vi har funnet ut at det ble en kraftig økning av beefing, voldsbruk og avtalte slåsskamper blant ungdom i Færder i aldersgruppen 13-16 år fra høsten 2018. Problemområdet involverer flest gutter som utøvere og økende grad av jenter som slåss. Det er mange tilskuere som samles rundt en slåsskamp og det er grunn til å tro at mengden ungdom som er frivillige eller ufrivillige tilskuere på sosiale medier er stor. Slåsskampene filmes og deles mellom ungdom uten at ungdom tør å rapportere dette til voksne. Mye tyder på at det er store mørketall og at fenomenet beefing, voldsbruk og avtalte slåsskamper foregår i en verden voksne ikke kjenner til.

Slåsskampene involverer både ungdom som sliter på flere arenaer og ressurssterke ungdom. Beefingen, eller opptaktene til slåsskampene foregår mye på sosiale medier som Snapchat og Instagram, eller på skolene i skoletiden. Slåsskampene skjer ofte i Tønsberg sentrum, på skolens områder, eller steder uten voksenkontroll. Slåsskampene foregår på tvers av kommunegrenser, og kan skje når som helst, men skjer hyppigst på kvelder, helger og ferier, - og i tidsrommet etter skoletid. Årsakene er sammensatte og det er fremtredende i kartleggingen at avstanden mellom ungdom og voksne er stor. Det synes som status, makt og hierarkiske strukturer er en dominerende og opprettholdende faktor til de avtalte slåsskampene. Frykten for å bli tatt for å være den som sladrer («snitcher») til voksne er stor.

Gjennom kartleggingen gis det anbefalinger om holdningsskapende tiltak, tiltak for økt foreldreengasjement, styrking av foreldrerollen, tiltak som styrker ungdommens verktøykasse og fremmer alternative handlinger, tiltak for å forhindre avtalte slåsskamper og synliggjøring av voksne i ungdomsmiljøer. Rapporten presenterer avslutningsvis en handlingsplan med konkrete tiltak for et positivt ungdomsmiljø i Færder kommune.

Les rapporten >> HER

Teksten er hentet fra sammandraget i rapporten.